3599263

Veszélyes terepen: 4 égy fal között

Sokat vagyunk bent, főleg mostanában. Tél vége van, a tavasz kezdete, de a vírus miatt most az egész
család folyamatosan otthon van… Most még fontosabb, hogy otthonainkban is jó levegő legyen!

Az elengedhetetlen jó levegő! Ha új nyílászáró, akkor szellőzést is szereljünk be

A környezeti levegő összetételét ma Magyarországon számos ponton mérik, műszerek vizsgálják. Szmoghelyzetre riasztással figyelmeztetnek. A dohányzásra kijelölt területeket is szigorúan be kell tartani, hiszen a dohányfüst ártalmasságát már senki sem vitatja. Ezek a felhívások mind olyan károsodásra hívják fel a figyelmet, amely a belélegzett levegőben vannak jelen. De, hogy lakásunk vagy munkahelyünk levegője milyen, hogy mit lélegzünk be naphosszat a saját otthonunkban, arról nem igazán van lehetőségünk tájékozódni. Pedig életmódunk óriásit változott a korábbi főként kint töltött élettérhez képest: a felnőtteknagyrésze a levegőn dolgozott, a gyerekek iskola után a levegőn játszottak egymással. Ma életünk 80%-ában belső terekben mozgunk, irodánk illetve lakásunk levegőminősége épp ezért kiemelt egészségi és komfortszempont.

Ehhez társul, hogy az elmúlt évtizedben gyökeresen átalakultak az épületek energiahatékonyságával szembeni elvárások. A jó hőszigetelő és jól záródó nyílászárók csökkenetik az épület energiaveszteségét, ugyanakkor megakadályozzák a külső és a belső levegő keveredését, így elősegítik a beltéri káros anyagok feldúsulását. Naponta egy ember átlagosan 14m3 beltéri levegőt használ fel, azaz lélegzik be … és ugyanazt a kilélegzett levegőt szívja vissza…

Ha belegondolunk, a mozgást és a jó levegőt felcseréltük a belső terekre és az ülésre… Felcseréltük. padlószőnyegre friss zöld gyepet, légkondira a hűsítő szellőt, zárt térre az árnyékot, mesterséges illatosítóra a természetes virágillatot. De legalább gondoskodjunk a szellőzésről!

Nálunk beváltak a szabályozott szellőző rendszerek, amelyek észrevétlenül cserélik az elhasznált levegőt, ablaknyitás nélkül. Maradhatunk szobánk árnyékában, légkondink hűsében, padlószőnyegünk puhaságában… és mégis jó levegőn!

Close Menu