710

Pára és penész: hol volt, hol nem volt

Személyes beszámoló, milyen nehéz megtalálni a penész problémára
a valós gyógyírt!

2007.-ben költöztünk két kisgyerekkel a Marina partra egy 2 szoba nappali-étkező-konyhás kis lakásba. Minden nap egyszer ment a mosógép, és a szobában szárítón lógott a sok mosott ruha. A konyhában minden nap volt főzés, és esténként négyen fürödtünk-zuhanyoztunk és mostunk hajat, mégsem volt gond a penészedéssel. Az ablakok kereteinél a sarkokban sosem voltak vízcseppek. Akkor még furcsának tartottuk a nyílászárókba szerelt kis páraérzékelő lamellákat, nem értettük, hogy miért lettek beszerelve, korábban sehol sem láttunk még ilyeneket.

Mikor azonban 2012-ben kiköltöztünk Pest-Megyében egy kertes családi házba, ami kb. 15-20 évvel korábban épült, szomorúan tapasztaltuk pár hónap után, hogy bizony itt-ott egy –egy helység elkezdett penészesedni. Hiába voltak rések a redőnytokoknál, és fa nyílászárók, meg nagy terek (a kis 68 nm-es lakáshoz képest a 90 négyzetméter nagynak számított). Ezek a kis foltok idővel egyre nagyobbak lettek, míg végül minden helység penészes let, néhol alattomosan a bútor mögött, vagy a faliszőnyeg alatt.

Ezeket a foltokat eleinte bio-, majd vegyszerekkel kezeltük helyileg, de nem lehetett velük lépést tartani, nagyon gyorsan nőttek és szaporodtak. Utána kis páramentesítő készülékekkel szerelkeztünk fel, vettünk 3 tablettás készüléket a nappali és étkező-konyha helységbe, ami beszívta anedvesség egy részét, de a helyzeten semmit sem változtatott.

Ott lógott 4 ember száradó ruhája napi szinten, és ha tésztát főztem, akkor az minimum fél kilót volt, és rengeteg pára képződött. Ahogy nőttek a gyerekek, úgy egyre több, hiszen nőttek a ruhák és a elkészített étel mennyisége is.

Mikor láttuk, hogy ez a tablettás páramentestő nem működik, akkor vettünk egy hatalmas gépet (kb 40x50x70 cm-es), amit a fürdőszobába állítottunk be, és az esti órákban ott működött, és szívta be a rengeteg párát, kb kétnaponta 3 liter vizet, amit rendszeresen üríteni kellett, de látványos javulást ez sem hozott, és a nagy gép egy év után sajnos el is romlott…

Építkezni kezdtünk, hogy legyen egy olyan házunk végre, amit mi álmodtunk meg. Megfogadtuk az is, hogy az épülő házunkba biztos hogy beépítünk egy szellőzetető / légkezelő rendszert! És így is lett. Jelenleg egy nagyon halk és hatékony hővisszanyerős berendezés gondoskodik arról, hogy ne penészedjünk. Most nyugalmunk van, nincs folt a falon és nem párás a levegő. 

Nagyon elégedettek vagyunk!

Fodor Ildikó

Solymár

Close Menu