Terjedhet szellőző rendszeren keresztül egy vírus?

Mostanában még aktuálisabb a kérdés! – Egy épületgépész válaszol kérdésünkre.

A jelenlegi járványügyi helyzet arra is rá kell, hogy ébresszen bennünket, hogy vírusveszélyes időszakban a tiszta, friss levegő utánpótlása, a szabályozott szellőzés kialakítása mindenképpen csökkenti a vírusfertőzés kockázatát beltérben Király Tamás-t, az Aereco Légtechnika kft cégvezetőjét kérdeztük.

A tapasztalatok azt igazolják, hogy a vírusok nem terjednek a szellőzőrendszereken keresztül, főleg ha tisztán friss levegős rendszereket használunk! A vírusrészecskék annyira kicsik, hogy nem ülepednek ki a nagy sebességgel mozgó levegőből a légcsatornák falára, így ez egyáltalán nem okoz problémát.

Amennyiben tisztán elszívásos, folyamatos működésű központi rendszereket használunk, akkor nem fordulhat elő, hogy az egyik helyiségből a levegő átáramoljon a másik helyiségbe, köszönhetően a légcsatorna végén lévő központi ventilátornak, így az egyirányú levegő elvezetésnek.

Mérések sora azt is bizonyítja, hogy a vírusos időszakban növelni kell a légcsere intenzitását, ennek magyarázata, ha több külső levegőt vezetünk az épületekbe, elősegítjük a levegőben lévő szennyező anyagok hígítását, ami csökkenti a fertőzés kockázatát! Nyilván ez esetben meg kell növelni az épületből történő levegő mennyiségének az elvezetését is.

Ne felejtsük el! Jól szigetelt épületek esetén kizárólag folyamatos és szabályozott szellőzési rendszer kiépítésével kompenzálhatjuk azt a hiányt, amit az épület természetes filtrációjának megszűnése eredményez! Az Aereco rendszerei tökéletesen illeszkednek minden épület típushoz. 

A már eleve szellőztetőrendszerrel felszerelt, de csak ezen berendezések időszakos működtetése esetén, javasolt az üzemidőt meghosszabbítani, kitolni. Az optimális megoldás az, ha az igény szerint működő szellőzőrendszer épül be, ahol a hét 7 napján a nap 24 órájában működne a rendszer változó intenzitással.

Az elszívási rendszerből esetleges visszakeverés esetén, megnőhet a kockázat, ezért mindenképpen kerülni kell a recirkulációs rendszerek használatát.

A levegő szűrése

A vírus átlagos mérete 0,002 – 0,05 μm tartományban mozog, melyekre az új ISO 16890 szabvány szűrosztályozás szerint, a legnagyobb biztonságot ennek megfelelően az ePM1 80 % típusú HEPA szűrők adják. Ezek inkább általában orvosi műtökben használatos finom szűrők.

Hővisszanyerős berendezések alkalmazása a légtechnikában

Energiamegtakarítás szempontjából kézenfekvőnek tűnik a legtöbb esetben a hővisszanyerős berendezések alkalmazása. Itt ügyelni kell, hogy semmiképpen ne forduljon elő, az elszívott levegő érintkezése a bejövő levegővel, csak a hőátadás történhet meg, hogy kizárjuk a fertőzés lehetőségét. Erre nyújt megoldást az otthonokban és akár irodákban is a lemezes hőcserélővel szerelt hővisszanyerős berendezés.

Ez esetben a szabályozott légpótlás és elvezetés is befúvó ventilátor segítségével történik. A befújt levegő tisztán frisslevegős, előmelegítése az elszívott, használt meleglevegő hőtartalmával egy lemezes hővisszanyerőn keresztül történik. Mivel levegő visszakeverés nincsen, folyamatos üzem esetén családi házakban és társasházi lakásokban (főképpen az egymás fölötti lakások), irodákban, – az „átfertőződés” veszélye nem áll fenn. A forgódobos és bizonyos entalpia hőcserélők alkalmazása nem javasolt.

A vírus és baktériumölő ultraibolya besugárzás (UVGI) szintén alkalmazható. Az erős ultraibolya sugárzás inaktiválja a mikroorganizmusokat és hozzájárulhat a levegő és a felületek biztonságához és higiéniájához.

Rólunk

Az Aereco Légtechnika Kft. több mint 20 éve gondoskodik a magyar épületek szellőzésének biztosításáról. Elkötelezett hívei vagyunk az egészséges beltéri levegőminőségnek és az energiahatékony szellőztetésnek. 

Cikkek