Intelligens szellőzés a természet erejével

Tudta, hogy egy NASA tanulmány alapján az épületek intelligens szellőzése akár szobanövényekkel is megvalósítható?

Az senkit sem ér meglepetésként, hogy a szobanövények javítják otthonaink belső levegőjét, hiszen megkötik a zárt térben felgyülemlő szén-dioxidot, és fotoszintézis folyamán oxigénné alakítják azt. Ám egy a 1989-ben készült NASA kutatás szerint még ennél is többre képesek!

Új vagy felújított otthonainkban számos olyan illékony szerves vegyület kerül a levegőbe pusztán az építőanyagokból, festékekből és lakkokból származóan (mint például a formaldehid, az ammónia vagy a benzol), amelyek károsítják a belső levegő minőségét. A NASA tanulmány alapján márpedig a szobanövények ezeket a káros anyagokat is képesek megkötni és ártalmatlan vegyületekké alakítani – a megfelelő körülmények mellett.

Természetesen mindehhez nem elegendő egy-két fikuszt kitenni az ablakpárkányra, hanem például egy 100 négyzetméteres ház esetén körülbelül 26 darab kifejlett, nagy méretű szobanövényre lenne szükség a kellő hatásért, méghozzá a legjobb légtisztító növényfajták közül. Ezen kívül fontos gondoskodni róla, hogy valamennyi növény elegendő fényt kapjon, és az állandó levegőáramlást is biztosítani kell (hiszen a növények nem tudnak körbesétálni a lakásban, így a rossz levegőnek kell eljutnia hozzájuk).

A megfelelő légáramlásról gondoskodó szellőztető rendszer azért is fontos, mert a növények légtisztítás közben sok, olykor felesleges párát is kibocsátanak, amelyet szintén ki kell vezetni valahogy a belső térből, ezt pedig legegyszerűbben egy páraérzékelős gépi szellőztetőrendszerrel lehet megoldani.

És hogy melyek a legjobb légtisztító hatású szobanövények? Az említett NASA tanulmány alapján ezek közül érdemes választani egy kisebb dzsungelre valót, ha mindig friss, egészséges és tiszta levegőjű otthonban szeretnénk élni:

Forrás: https://www.mashrita.com/29-best-air-purifying-plants-nasa-clean-air-study/